Jak uplést velikonoční pomlázku
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Obrázek

V současné době si pomlázku na velikonoční koledu můžeme bez problémů koupit. V období před Velikonocemi jsou k dostání snad úplně všude, mají různé velikosti i kvalitu a také cenu. Pomlázku si ale také můžeme sami vyrobit – a není to skutečně nic moc složitého.

Pomlázka je jedním z hlavních symbolů Velikonoc. V současné době si ji můžete koupit – ale věřte tomu, že mnohem větší radost a také úspěch při koledování budete mít s tou, kterou si sami vyrobíte. Zapomeňte ale na různé bužírky z umělé hmoty a jiné náhražky a zvolte ten jediný správný materiál – vrbové proutky!

Výběr proutků a příprava

Na upletení pomlázky jsou nejvhodnější proutky z vrby bílé, která roste především podél vodních toků. Vrba bílá je keř se světle hnědou kůrou, výhonky jsou zelené a pružné. Můžete použít i proutky z jiných druhů vrby, nedoporučuje se ale vrba smuteční, protože její proutky jsou měkké a když uschnou, tak i křehké a pomlázka se snadno zlomí.

Ideální proutky poznáme tak, že je přehneme přes ukazováček na ruce až do pravého úhlu. Ty, které takové ohnutí vydrží, jsou pro pletení pomlázky vhodné. Průměr proutku by neměl být větší než půl centimetru, délka stačí okolo jednoho metru - konečná délka pomlázky je přibližně o čtvrtinu kratší. Vybírejte si hladké výhonky bez postranních větviček. Proutků si vyberte 15 – to je počet, který vystačí na každý způsob pletení i na případné nahrazení zlomených. Proutky by měly být přibližně stejně silné. Uřízněte je ostrým nožem nebo odstřihneme zahradnickými nůžkami.

Než začnete pomlázku plést, ponořte proutky alespoň na 30 minut do studené vody. Při máčení by neměly být ohnuté a měly by se zatížit, aby byly ponořené opravdu celé a neplavaly.

Namočené proutky nechte okapat, na silnějším konci je seřízněte na stejnou délku a můžete začít s pletením.

Základní postup pletení pomlázky

Pomlázku je možné uplést ze 3, 4, 6, 8, 9, 10, 12 i 16 proutků, jsou ale i pomlázky dlouhé 4 metry, spletené z 60 prutů.  Na konec pomlázky se vždy uváže jen jedna bílá stuha, další barevné přidávají vyšlehané dívky a ženy. Základní postup je téměř u všech typů pomlázky stejný…

Rukojeť

Většina pomlázek se začíná plést od rukojeti. K zvolenému množství proutků, z kterých bude pomlázka upletena, je nutné přidat ještě jeden na omotání držadla. 

Proutky na spodní silnější části srovnáme a silnější kolec proutku na omotání držadla vložíme doprostřed připraveného svazku. Pak ho ohneme do pravého úhlu a začneme ostatní proutky omotávat těsně vedle sebe směrem ke špičce pomlázky. Délka takto omotané rukojeti by měla být 10 až 15 centimetrů. Konec smotávacího proutku provlékneme uprostřed svazku, pevně ho utáhneme a jeho zbylou část odřízneme nebo odstřihneme.

Obrázek

Pokud se vám nechce rukojeť plést, můžete zvolit jednodušší způsob a proutky k sobě pevně svázat provázkem nebo stuhou.

Splétání proutků

Proutky se nejlépe splétají špičkami směrem k sobě. Rozdělíme je na dvě poloviny, do každé ruky uchopíme jednu z nich a pruty rozložíme do vějíře.

U klasických copánkových pomlázek je postup splétání stejný bez ohledu na množství proutků. Proutek, který je nejvýše nahoře na jedné straně, se vloží doprostřed proutků na druhé straně a spodem se vrátí zpátky na svoji stanu – ale dolů, tedy pod proutek, který byl původně nejvíce dole. Ten samý postup se zopakuje z protilehlé strany a pak se stejně pokračuje střídavě z obou stran.

Při splétání ej nutné proutky držet co nejníže a utahovat směrem od sebe do strany a také se snažit mít proutky stále rozložené do vějíře.

Ukončení pomlázky

Na konci pletení přidáme k proutkům kratší pevný provázek, kterým je pak svážeme. Na konec pomlázky přivážeme stuhu, která by měla mít bílou barvu. Barevné přidávají dívky a ženy po vyšlehání.

Upletenou pomlázku různým prohýbáním dotvarujeme.

Pomlázka z 9 proutků

Stejně silné proutky srovnáme a zařízneme na stejnou délku.

Rukojeť vytvoříme z jednoho proutku – vložíme ho mezi silnější konce ostatních proutků přibližně 5 centimetrů od jejich konce a pak ho kolem nich pevně obtáčíme směrem k slabším koncům. Když má rukojeť  dostatečnou délku - maximálně 10 centimetrů – protáhneme proutek mezi ostatními, obtočíme ho o jednu čtvrtinu, protáhneme zpět a zbylou část odřízneme.

Rukojetí spojených 8 proutků rozdělíme na dvě poloviny. Horní proutek z jedné strany protáhneme vrchem mezi prostředními proutky na straně druhé, spodem ho vrátíme zpět na původní stranu a dáme na opačnou stranu, než byl původně. Pak stejným způsobem protáhneme horní proutek z protilehlé strany a postupně obě strany střídáme…

Na konci pomlázky proutky pevně svážeme režnou nití a ozdobíme mašlí.

ObrázekObrázek

ObrázekObrázek

ObrázekObrázek

Pomlázka po koledě

Pokud se vám pomlázka povedla a vydržela koledování, můžete si ji schovat na příští Velikonoce. V tomto případě ji den před dalším použitím namočte, aby byla opět pružná.

Pomlázku také můžete zasadit a po několika letech budete mít krásnou vrbu s mnoha proutky pro výrobu dalších pomlázek… 

Jak uplést pomlázku – video

Na internetu jsme pro vás našli i několik videonávodů, podle kterých si pomlázku vyrobíte naprosto bez problémů.

 

Komentáře

TOPlist