15 + 1 tip kam na Velikonoční svátky s dětmi
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
5 1

Obrázek

Díky nově ustanovenému státnímu svátku na Velký pátek nás letos na Velikonoce čekají dokonce čtyři dny volna. Na mnoha místech probíhá spousta akcí, které nabízí bohatý velikonoční program. Přinášíme vám 15 +1 tip, kde všude můžete prožít velikonoční svátky.

Velikonoční období je nejvýznamnějším svátkem v roce pro křesťany, ale i ateistům přináší dostatek radostí a folklorních lidových zábav. Většina kulturních institucí v České republice si nenechává ujít příležitost k pořádání tematických akcí.

Slavnosti, trhy, jarmarky a další akce se o Velikonocích konají po celé republice - v městech a vesnicích, na náměstích, skanzenech, muzeích i na hradech a zámcích.

Obrázek

Velikonoční jarmark v Praze Kbelích

Dětské dílny a tvoření

  • Velikonoční tvoření v centru Klíček Dobrovice

Pokud si chcete vlastnoručně vyrobit velikonoční vajíčka tradičními, ale i netradičními technikami, přijďte se naladit na velikonoční náladu se svými dětmi. S sebou si vezměte tolik vyfouklých vajec, kolik si jich budete chtít vyrobit. Pokud máte doma staré voskovky či bavlnky, které již nikdy nevyužijete, přineste je také s sebou. Akce se koná v sobotu 19. 3. 2016 od 14:30 hod v centru Klíček Dobrovice nedaleko Mladé Boleslavi. Po celou dobu tvoření bude pro ty nejmenší k dispozici herna zdarma.

  • Velikonoční jarmark v Praze Kbelích

V sobotu 19. 3. 2016 se uskuteční v Praze Kbelích velikonoční jarmark, tradiční jarní setkání s přírodou, tradicemi, řemesly. Nalaďte se tou pravou velikonoční atmosférou na staročeském velikonočním jarmarku v Centrálním parku Kbely. V parku bude připraven poutavý program, spousta muziky, divadélko, vystoupení dětí, tvořivé dílny a k dostání bude bohatý sortiment velikonočního i jiného zboží včetně voňavých dobrot.

  • Velikonoční týden v Roztokách u Prahy

Velikonoční týden od 21. - 24. 3. 2016 v Muzeu Roztoky u Prahy v sobě ukrývá dílny především (ale nejen) pro malé návštěvníky. Každý den se zde bude tvořit něco jiného: V pondělí se budou vyrábět ozdoby, v úterý barvit vajíčka, ve středu péct sušenky a jidáše a ve čtvrtek se budou skládat mozaiky. Pokud chcete být u toho, můžete si vybrat ze dvou časů - od 9 do 11 nebo od 13 do 15 hodin.  

  • Velikonoční zajíček v Jablonci nad Nisou

Na Zelený čtvrtek 24. 3. 2016 od 10 hod vás v MC Jablíčko v Jablonci nad Nisou čeká dopoledne plné tancování, zpívání, tvoření a zábavy. Navštívit vás přijde opravdový velikonoční zajíček! Akce je vhodná pro děti od 1,5 - 6 let.

A navíc vás čekají od 23. do 25. 3. 2016 výtvarné dílničky a malování na obličej od Jablíčka na Velikonočních trzích v Jablonci nad Nisou, které se pravidelně konají na Škaredou středu, Zelený čtvrtek a Velký pátek.

Obrázek

Velikonoční jarmark v Praze Kbelích

Velikonoční jarmarky a trhy

  • Velikonoční trhy v Plzni

Ve dnech 17. 3 - 28. 3. 2016 proběhnou na plzeňském náměstí Republiky velikonoční trhy. Můžete se těšit na pravou Velikonoční atmosféru. Ochutnejte trdelník, velikonoční nádivku, medovinu nebo nějaký kousek z širokého výběru sýrů a klobás. Náměstí obklopí malované kraslice a ručně pletené pomlázky plné pentlí. Velikonoční trhy doplní tradiční řemesla a lidové tradice. Podívejte se, jak se plete pomlázka, nebo malují kraslice, jak se vyrábí svíčky nebo jak kovář tvoří umělecká díla.

  • Velikonoční jarmark v Táboře

V sobotu 19. 3. 2016 od 9.00 do 17.00 hodin jste zváni na Velikonoční jarmark na Žižkovo náměstí v Táboře. Čeká vás velikonoční trh s příjemným kulturním programem, ukázkami tradičních zvyků a prodejem řemeslných výrobků. K příjemné atmosféře trhu v historických kulisách středověkého města přispějí folklórní soubory, divadla a koledníci s řehtačkami.

  • Farmářské trhy v Brně Líšni

V sobotu 19. března se tržnice v pomyslném centru Líšně v Jírově ulici rozvoní čerst­vými a chutnými lahůdkami a lokálními specialitami na velikonoční stůl. Domácí vejce z podestýlky, chleba a další pečivo z obilí, které vyrostlo na místních polích. Atmosféru farmářských trhů doplní také kulturní program.

  • Olomoucké Velikonoce

Nenechte si ujít 2. ročník oslav velikonočních svátků, hanácký folklór, velikonoční řemeslný jarmark. Akce se bude konat od středy 23. 3. do neděle 27. 3. 2016. Podrobné informace se připravují, ale určitě zde naleznete všechny tradiční výrobky a zažijete bohatý kulturní program.

  • Velikonoční trhy ve Znojmě

Od středy 23. 3. do neděle 27. 3. 2016 můžete navštívit Znojemské velikonoce, tradiční trhy s doprovodným programem, spoustou zábavy pro děti i dospělé, ochutnat farmářské produkty a pořídit pomlázku, kraslice a další velikonoční výzdobu.

Obrázek

Velikonoce na Valašsku - Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm

Velikonoční skanzeny a Muzea

Jaké lidové tradice jsou spojeny s Velikonocemi a jak Velikonoce vznikly a jak se slavily v časech dávno minulých, se asi nejlépe dozvíte při velikonočních akcích ve skanzenech a muzeích.

  • Velikonoce ve Skanzenu v Přerově nad Labem

Samotný areál skanzenu je pro návštěvníka symbolickým místem v prostoru, kde se zastavil na několik staletí čas. Nabízí unikátní a jedinečnou možnost poznání způsobu každodenního života a tradic našich předků. V období jara a zvláště velikonočních svátků zde každoročně navíc probíhá speciální „Velikonoční program“, zaměřující se na specifika a zvláštnosti oslav tohoto nejvýznamnějšího křesťanského svátku v dobách již dávno minulých. Kromě prohlídky zachovalých chalup a stavení se můžete zúčastnit velikonočního pečení, malování vajíček madeirovou technikou, zpracovávání ovčího rouna, vystoupení folklorních souborů či pletení lidových pomlázek.

  • Velikonoční předvádění v Muzeu Jílové u Prahy

Kromě skanzenů se velikonoční akce pořádají i v klasických muzeích. Regionální muzeum v Jílovém u Prahy vás zve na tradiční akci, předvádění řemesel, velikonočních tradic v budově muzea a nádvoří. Akce se bude konat v sobotu 19. 3. 2016.

Velikonoční program na hradech a zámcích

  • Velikonoční dílnička na zámku Berchtold

Neméně zajímavé jsou i velikonoce na hradech a zámcích. V neděli 27. 3. 2016 můžete se svými ratolestmi prožít příjemnou Velikonoční neděli s malováním vajíček, výrobou velikonočních dekorací a pletením pomlázky. V pondělí 28. 3. vás pak na zámku čekají velikonoční hody. Na velikonočním stole nebudou chybět tradiční velikonoční pokrmy a výzdoba.

  • Velikonoce na zámku Žleby

Od pátku 25. 3. do pondělí 28. 3. budou v pravidelných časech od 9:00 hodin vycházet speciální prohlídky, které malé i velké návštěvníky provedou jarně vyzdobeným zámkem s povídáním o Velikonocích. Prohlídky i jejich velikonoční trasa jsou každý rok jedinečné a neopakují se. V areálu zámku bude po dobu Velikonoc probíhat také Jarmark, proto je vstup zpoplatněn.

  • Velikonoce na zámku v Pardubicích

V neděli 20. 3. 2016 od 13 hodin a v pondělí 21. 3. od 8.30 do 15 hodin můžete navštívit na zámku v Pardubicích výstavu Tradice a řemesla. Součástí výstavy bude velkolepá oslava Velikonoc pro malé i velké návštěvníky a seznámení s tradicemi Velikonočních svátků a řemesel. Akce bude probíhat v prostorách zámku, na nádvoří i před zámkem. Kulisou velikonočních oslav tedy bude unikátní přechod mezi hradem a zámkem, který tvoří vodní hrad s mohutnými zemními valy, poskytujícího však dokonalé renesanční pohodlí zámku.

  • Velikonoce u Thurn-Taxisů na zámku Loučeň

Na Bílou sobotu 26. března od 11 do 16 hodin oslaví návštěvníci Velikonoce tradiční celodenní slavností. Také letos přinese slavnost tradiční jarní zvyklosti: řehtačkový průvod, vynášení Morany a pletení pomlázek. Těšit se mohou také na prohlídky velikonočně vyzdobeného zámku. Jako novinka je přichystán rituál vítání jara v zámeckých labyrintech. Průvodcem velikonočním programem je letos pan Vajíčko, který si pro návštěvníky připravil originální talk show, zábavné soutěže, setkání s tajemnými bytostmi a také pohádku "Český Honza - pan Vajíčko hraje dětem". Veselé Velikonoce si může užít každý, a kdo přijde se zaječíma ušima na hlavě, dostane od zámecké kuchařky palačinku zdarma. 

Velikonoce strávené v přírodě

  • Velikonoční cesta kolem Světa

Ještě pořád nevíte kam o Velikonočních svátcích s dětmi? Tak se vydejte na cestu kolem Světa. Přesněji řečeno, přijměte pozvání do jihočeské Třeboně v okolí rybníka Svět. Na akci Velikonoce v areálu Pod Světem bude velikonoční program probíhat od Zeleného čtvrtka do Velikonočního pondělí. Na Louce u Zlaté stoky budou opékány kůzlata na rožni a připraveno bude i další občerstvení. K ochutnání bude točená zelená okurková limonáda, mléčná točená zmrzlina a zmrzlinové poháry. Pokud vás oslavy omrzí, můžete se vydat pěšky nebo na kole po hrázi rybníka kolem Schwarzenberské hrobky do přírody. Naučná stezka kolem Světa tvoří 12 kilometrů dlouhý uzavřený okruh. Trasa stezky vede po polních a lesních cestách, část po lučních pěšinách. K vybavení stezky patří 16 informačních tabulí a odpočinková místa s lavičkami, odkud jsou krásné výhledy do okolní krajiny.

Pokud jste nenašli akci v blízkosti vašeho bydliště, nezoufejte. Velikonoční trhy, jarmarky či jiné akce se budou v roce 2016 jistě konat i na mnoha jiných místech. Stačí si prohlédnout webové stránky místních úřadů.

Karel Javůrek

Foto: fotoarchív VMP a Michal Marel

 

Komentáře

TOPlist