Velikonoční trendy ve výzdobě
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
5 1

Obrázek

Velikonoce jsou za dveřmi a každá hospodyňka chce mít svůj dům nebo byt hezky vyzdobený. Trendy jsou veselé barvy, jako třeba zelená, žlutá, oranžová nebo růžová, a to jak syté, tak pastelové. Samozřejmostí je spousta kraslic a předmětů s motivem zajíčků a kuřátek.

Jako hezká velikonoční dekorace mohou posloužit také věci k snědku, např. perníčky, velikonoční beránek nebo čokoládová vajíčka. Pokud hledáte inspiraci, jak si na Velikonoce vyzdobit domácnost, pokračujte ve čtení.

Skořápkoví panáčci

Tento nápad je jednoduchý, vtipný a oblíbený u dětí. Jeho výroba vás skoro nic nestojí a můžete do ní zapojit právě i své ratolesti. A jak na to? Na vymyté poloviny vaječných skořápek nakreslíme lihovým fixem obličeje. Skořápky vyložíme vatou, nalijeme na ni vodu tak, aby byla všechna vata mokrá, ale voda ve skořápce nestála. Vatu posypeme semínky řeřichy a čekáme, až z nich vyrostou rostlinky, pochopitelně vatu průběžně vlhčíme. Řeřicha klíčí velmi rychle, skořápkoví panáčci tedy budou mít vlásky již za pár dní.

Sukulenty v pohárku

Máte doma nevyužité pohárky na vajíčka? Vytvořte z nich roztomilou jarní dekoraci, kterou si ale můžete nechat doma po celý rok. Pohárky pomalujeme pestrými akrylovými barvami, nasypeme do nich zeminu pro kaktusy a sukulenty a do každého zasadíme jednu takovou rostlinku. Jsou nenáročné na péči, stačí je jen občas zalít, a budou vám dělat velkou parádu.

Obrázek

Pampelišky

Líbí se vám pampelišky, ale nemůžete je mít doma ve váze, protože hned zvadnou? Pak budete nadšení z těchto květinek, které jsou sice umělé, ale přesto půvabné. Potřebujeme na ně jen žlutou a zelenou vlnu, zelený „chlupatý drátek“ (čistič dýmek) a vidličku. Ke krajnímu hrotu vidličky přiložíme drátek tak, aby vidličku mírně přesahoval, a žlutou vlnou vidličku s drátkem několikrát omotáme. Když máme dostatečně silnou vrstvu, konce chlupatého drátku zakroutíme, bude tvořit stonek, a sundáme pampelišku z vidličky. Část žluté vlny u stonku několikrát omotáme zelenou vlnou a zavážeme. Nůžkami rozstřihneme žluté smyčky, aby nám vznikly typické okvětní lístky pampelišky. Právě vyrobené dekorace můžeme zapíchat do květináčů, omotat jimi držadlo košíku s kraslicemi nebo je prostě vložit do vázy a postavit na stůl.

Kraslicový věnec

Chcete mít na dveřích hezký velikonoční věnec, který vám navíc vydrží několik sezón? Pak je náš veselý kraslicový věnec skvělou volbou. Na jeho výrobu budeme potřebovat polystyrenový věnec, větší množství dutých plastových vajíček, akrylové barvy, tavnou pistoli a mašli. Plastová vajíčka nabarvíme pestrými akrylovými barvami a přilepíme na věnec, na který připevníme také hezkou jarní mašličku. Tento věnec můžeme položit na stůl nebo na něj přivázat kus vlasce a, jak již bylo zmíněno, zavěsit ho na dveře nebo stěnu.

Pestrobarevné květy

Pokud si chcete na velikonoční tabuli postavit vázu s krásnými čerstvými květinami v různých veselých barvách, zkuste tento skvělý nápad. Kupte si několik bílých květin (karafiáty, chryzantémy) a doma trochu seřízněte jejich stonky. Připravte si skleničky, nalijte do nich vodu a v každé rozpusťte jiné potravinové barvivo. Květiny rozdělte do skleniček a nechte je v nich několik dní, vtáhnou do sebe vodu i s barvivem a květy se hezky zbarví. Nyní je vyjměte ze skleniček, umístěte je všechny do jedné vázy a krásně barevná dekorace je na světě!

Sklenice na sladkosti

Velikonoční sklenice se zajíčky jsou krásné, originální a navíc praktické, můžete do nich uložit sladkou odměnu pro koledníky. Jak postupovat? Na sklenici nalepíme samolepku zajíčka (pokud nemáme, vytiskneme si nějaký obrázek z internetu) a celou sklenici přetřeme pastelovou akrylovou barvou. Po jejím zaschnutí sloupneme samolepku, vznikne nám tak okénko ve tvaru zajíčka, kterým uvidíme na obsah sklenice. Víčko ovážeme veselou stužkou a můžeme sklenice naplnit dobrotami.

Velikonoční razítka

Jestli máte doma děti, určitě budou nadšené z domácích bramborových razítek ve tvaru kraslic. S jejich výrobou jim budete muset trochu pomoci, aby se nezranily, ale potisknutí všeho dostupného bude čistě na nich a věřte mi, že si to užijí. Razítka vyrobíme tak, že bramboru rozřízneme a na řezu do ní vykrájíme různé vzory, např. proužky nebo vlnovky. Děti si razítko namočí v barvě a mohou se bavit!

Vajíčkové klícky

Tato dekorace je velmi originální a efektivní. Pestrobarevná vajíčka, která si podle tohoto návodu vytvoříme, můžete svázat a pověsit jako girlandu, položit na stůl nebo použít do velikonoční aranže či na věnec. A jak že se tato dekorace vyrábí? Velmi jednoduše! Barevnou bavlnku namočíme do tekutého lepidla (např. Herkules) a namotáváme ji na nafouknutý balónek tak, abychom vytvořili jakousi klícku. Jak hustě a jakým směrem bavlnku namotáme, záleží čistě jen na naší fantazii. Když lepidlo na bavlnce uschne, propíchneme špendlíkem balónek a zbude nám jen krásná velikonoční dekorace.

Obrázek

Lenka Ambrožová

 

Komentáře

TOPlist