Maso, nádivky, polévky, saláty, pomazánky
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Obrázek

Součástí velikonočního hodování je i maso a různé nádivky, ale i jarní polévky nebo zeleninové saláty, které po období půstu chutnají naprosto všem.

Na velikonočním stole po čtyřicetidenním půstu v minulosti nesmělo chybět maso a servíruje se i v současnosti. Velmi často se také připravují různé nádivky, jarní polévky a čerstvé zeleninové saláty, nebo se alespoň nakrájená zelenina podává s uzeným a sýrem.  

Maso

Obrázek

Tradičním velikonočním masem bylo v minulosti jehněčí, maso z beránka si ale chudší nahrazovali sladkým pečivem v jeho podobě. V současnosti se jehněčí maso už téměř nepřipravuje, nahrazují ho vepřové i hovězí pečeně a masové rolády. Maso se velmi často kombinuje a doplňuje s vařenými vajíčky a různými nádivkami.

Nádivky

Jarní nádivka je další klasické české velikonoční jídlo. Peče se samostatně nebo s masem, připravují se s ní i masové rolády. Základem jsou rohlíky nebo veka, vajíčka a mléko, chybět by v ní ale neměly čerstvé voňavé bylinky. Někdy se do nádivky přidává i uzené maso, chutná je nádivka z červené řepy a tradiční je dnes i nádivka z kopřiv.

Jarní polévky

Lehké polévky z kuřecího nebo hovězího vývaru s čerstvou zeleninou jsou v současné době už také tradičním velikonočním jídlem. Poměrně často se do nich přidává rýže, ale i různé těstoviny, které jsou před Velikonocemi k dostání dokonce i v symbolických tvarech Velikonoc jako je vajíčko, zajíček, slepička, lísteček, květina a další.

Zeleninové saláty

Obrázek

O Velikonocích se velmi často připravují různé mísy s uzeným masem, klobáskami, sýry a nakrájenou čerstvou zeleninou. V současnosti jsou v mnoha domácnostech i o Velikonocích různé zeleninové saláty, většinou takové, jaké se připravují po celý rok, ale přidává se do nich nasekané na tvrdo vařené vajíčko.  

Pomazánky

Vajíčkové pomazánky jsou vlastně svým způsobem velikonoční specialita. Většinou se připravují večer na Velikonoční pondělí nebo až další den z vajíček, která zbyla v domácnosti po koledě nebo z vajíček vykoledovaných. Receptů na velikonoční pomazánky je velké množství, ve většině z nich ale nechybí jako určitý symbol jara čerstvá zelenina.

Obrázek

 

Komentáře

TOPlist