Plzeňský guláš - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 110 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Plzeňský guláš
Celkový čas: | 110 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 90 minut |
Autor: | mikes |
---|---|
Hodnost: | Šéfkuchař (31%) |
ID receptu: | 200 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
10 g | Česnek |
600 g | Cibule |
750 g | Hovězí maso přední |
1 g | Kmín celý |
1 g | Majoránka |
30 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
20 g | Paprika mletá sladká |
500 g | Párky jemné |
1 g | Pepř černý mletý |
150 ml | Pivo světlé 10% 3,9% obj. |
50 g | Protlak rajčatový |
25 g | Sůl |
200 g | Tuk |
100 g | Vejce slepičí |
900 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 7g |
---|---|
Cholesterol | 107,8mg |
Draslík | 404,2mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 6,2mg |
Vitamín E | 1,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 6,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Hovězí maso přední, Kmín celý, Majoránka, Paprika mletá sladká, Sůl, Tuk, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká T 650, Párky jemné, Pepř černý mletý, Pivo světlé 10% 3,9% obj., Protlak rajčatový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Plzeňský guláš postup přípravy receptu:
1 | Hovězí maso opláchneme a nakrájíme na kostky cca po 25g. |
2 | Cibuli oloupeme a nadrobno nakrájíme, osmahneme na tuku dorůžova, vložíme maso a za stálého míchání je osmahneme. Malou dávku tuku ponecháme na opékání párků. |
3 | Potom k masu přidáme mletou papriku a krátce osmahneme. Přisolíme, přidáme rajčatový protlak, kmín a pepř, mírně podlijeme vodou a pod poklicí dusíme za občasného promíchání. |
4 | Když je maso částečně měkké, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme prosátou moukou, za stálého míchání ji mírně osmahneme a podlijeme teplou vodou. Přidáme utřený česnek, majoránku a pivo a za občasného promíchání zvolna dusíme téměř doměkka. |
5 | Měkké maso vyjmeme a omáčku na něj přecedíme. |
6 | Nakonec guláš přisolíme a krátce povaříme. Podáváme jej ozdobený párkem, opečeným na části tuku a s čtvrtkou natvrdo vařeného vejce. |
Poznámka
Vejce slepičí: (2.5ks)
Nemusíte jezdit do Plzně, abyste ochutnali „Plzeňský guláš“. Stačí vyzkoušet tento recept a budete opravdu spokojeni. Je vynikající, a když ho necháte ještě naležet, je to luxusní gulášek, na který se jen tak nezapomíná.