Slaný koláč s gruyérem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle videoreceptu. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Slaný koláč s gruyérem
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | mala |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (27%) |
ID receptu: | 28819 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
náplň | |
---|---|
1 ks | Cibule |
1 kávová lžička | Cukr krupice |
1 kávová lžička | Hořčice Dijonská |
15 g | Máslo čerstvé |
60 ml | Mléko polotučné |
1 špetka | Muškátový oříšek |
1 polévková lžíce | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
100 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
1 špetka | Sůl |
115 g | Sýr Gruyére |
3 ks | Vejce slepičí |
Slaný koláč s gruyérem | |
125 g | Máslo čerstvé |
200 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 polévková lžíce | Olej rostlinný |
1 kávová lžička | Tymián čerstvý |
4 polévková lžíce | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 3g |
---|---|
Cholesterol | 191,1mg |
Draslík | 81,6mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,8mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 26,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Cukr krupice, Muškátový oříšek, Sůl, Sýr Gruyére, Vejce slepičí, Olej rostlinný, Tymián čerstvý, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hořčice Dijonská, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Olej olivový, Pepř černý mletý, Smetana 33% (šlehačka), Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Slaný koláč s gruyérem postup přípravy receptu:
1 | V míse smícháme mouku s nakrájeným máslem a směs rozemneme na drobenku. Přidáme nasekaný tymián, studenou vodu a vypracujeme těsto. Na pracovní ploše těsto ještě krátce prohněteme dohladka, zabalíme do fólie lehce potřené olejem a uložíme na 30 minut do chladničky. |
2 | V pánvi rozehřejeme olej a máslo. Přidáme oloupanou, na kolečka nakrájenou cibuli a za častého míchání ji smažíme asi 15 minut. Potom přidáme nastrouhaný muškátový oříšek, cukr a restujeme ještě 2 minuty, až bude cibule zlatavá. Odstavíme z plotny a necháme vychladnout. |
3 | Na pomoučené pracovní desce rozválíme těsto na plát a vyložíme jím obdélníkovou formu. Dno korpusu propícháme vidličkou a formu vložíme na 15 minut do chladničky. |
4 | Korpus vyložíme pečicím papírem, posypeme fazolemi a vložíme do trouby vyhřáté na 200 stupňů Celsia na 15 minut. Potom papír s fazolemi odstraníme a korpus pečeme ještě 5-10 minut. |
5 | Do cibule vmícháme polovinu nastrouhaného sýru, směs rozprostřeme na dno korpusu a posypeme zbylým sýrem. |
6 | V míse rozšleháme vejce se smetanou, mlékem, hořčicí, solí a pepřem. Nalijeme na základní vrstvu a koláč pečeme asi 30 minut. |
7 | Upečený koláč necháme 10 minut odpočinout. Podáváme teplý i studený. |