Jahodový koláč se zakysanou smetanou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jahodový koláč se zakysanou smetanou
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | jankovska |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (4%) |
ID receptu: | 39125 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
240 g | Cukr moučkový |
500 g | Jahody zahradní |
10 g | Kypřicí prášek do pečiva |
120 g | Máslo čerstvé |
250 g | Mouka pšeničná hladká |
3 g | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
250 g | Zakysaná smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 29g |
---|---|
Cholesterol | 76,3mg |
Draslík | 228,5mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 29,6mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 13,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr moučkový, Jahody zahradní, Kypřicí prášek do pečiva, Sůl, Vejce slepičí, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Jahodový koláč se zakysanou smetanou postup přípravy receptu:
1 | Jahody omyjeme a nakrájíme na poloviny. Předehřejeme troubu na 180°C. Dno dortové formy o průměru 23 cm vyložíme pečícím papírem, stěny vymažeme máslem. Mouku smícháme s kypřícím práškem a špetkou soli. Vejce s cukrem utřeme do pěny. Do utřené směsi přidáváme střídavě po lžících máslo a mouku. Vzniklé těsto nalijeme do formy, poklademe jahodami a pečeme ve vyhřáté troubě. |
2 | Upečený koláč vyndáme z trouby a necháme vychladnout. Potom ho vyklopíme z formy. Před podáváním pokapeme povrch zakysanou smetanou. |
Podobné ovocné koláče velice ráda peču ve formě s odnímatelným dnem. Tady v tomto receptu je na mě opravdu hodně cukru, doporučuji množství snížit, tak jak jsem to udělala já. Jahod mi stačilo o trochu méně. Těsto se dalo spíše rozetřít než nalít. Výsledek byl ale moc chutný.