Svíčková omáčka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 190 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Svíčková omáčka
Celkový čas: | 190 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 150 minut |
Autor: | Šárka Hnízdová |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 39536 |
Kategorie: | Omáčky teplé |
Ingredience
1 kávová lžička | Bobkový list |
100 g | Celer bulvový |
1 ks | Cibule |
2 kávová lžička | Citronová šťáva |
1 polévková lžíce | Cukr krupice |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
4 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
4 ks | Mrkev kořen |
1 kávová lžička | Nové koření celé |
1 polévková lžíce | Ocet vinný |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
3 ks | Petržel kořen |
60 g | Slanina vepřová |
500 ml | Smetana 12% (konzumní) |
1 kávová lžička | Sůl |
250 g | Vepřové maso libové |
1,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 12g |
---|---|
Cholesterol | 77,7mg |
Draslík | 536,3mg |
Vláknina | 14g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 102,9mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1g |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer bulvový, Cibule, Citronová šťáva, Cukr krupice, Nové koření celé, Ocet vinný, Pepř černý celý, Petržel kořen, Slanina vepřová, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Mrkev kořen, Smetana 12% (konzumní), Vepřové maso libové mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Svíčková omáčka postup přípravy receptu:
1 | Nejdříve očistíme mrkev, celer, petržel a cibuli. Zeleninu, kromě cibule nakrájíme na větší kusy. |
2 | Maso omyjeme nakrájíme na větší kusy a slaninou prošpikujeme. |
3 | Ve velkém hrnci rozpustíme máslo, přidáme maso a zeleninu, krátce osmahneme, přisypeme pepř, nové koření, bobkový list, trochu cukru a zalijeme horkou vodou, přidáme ocet a trochu soli. |
4 | Takto necháme na mírném ohni vařit zhruba dvě hodiny. |
5 | Když je maso hotové vyndáme jej. |
6 | Tekutinu přes síto přelijeme do jiného hrnce či nádoby. |
7 | Zachycenou zeleninu a koření dáme stranou, tekutinu vrátíme do hrnce. |
8 | Mrkev, celer a petržel nožem nakrájíme na co nejmenší kousky, ty vrátíme do tekutiny. |
9 | Znovu zahřejeme a přilijeme po troškách smetanu promíchanou s moukou, omáčka se nám zahustí. |
10 | Omáčku stačí ochutit trochou cukru, citrónovou šťávou a popřípadě ještě solí. |
11 | Hotovou omáčku servírujeme z dostatečným množstvím masa, nakrájeného na plátky. |
Poznámka
Omáčku můžeme servírovat ihned, nebo až po uležení druhý den. Místo krájení zeleniny, můžeme zeleninu přepasírovat a nebo omáčku rozmixujeme.
Doporucuji
Výborná varianta Svíčkové, pro ty, kdo nemají troubu na upečení masa a zeleniny