Rajská omáčka z protlaku - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 30 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Rajská omáčka z protlaku
Celkový čas: | 30 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 5 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | ondra |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (19%) |
ID receptu: | 42933 |
Kategorie: | Omáčky teplé |
Ingredience
15 g | Cukr krupice |
1 l | Hovězí vývar základní |
40 g | Máslo čerstvé |
40 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
3 ml | Ocet vinný |
3 g | Pepř černý mletý |
250 g | Protlak rajčatový |
6 g | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 6g |
---|---|
Cholesterol | 12,0mg |
Draslík | 169,7mg |
Vláknina | 1g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,0mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 11,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Hovězí vývar základní, Ocet vinný, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Protlak rajčatový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Rajská omáčka z protlaku postup přípravy receptu:
1 | V hrnci rozehřejeme máslo, přisypeme nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Potom vsypeme hladkou mouku a usmažíme světlejší cibulovou jíšku. Přidáme rajčatový protlak z konzervy, přilijeme vývar, osolíme, opepříme, podle chuti okyselíme, osladíme a vaříme asi 20 minut, až omáčka ztratí moučnou příchuť. |
2 | Povařenou, zhoustlou omáčku přecedíme. |
Poznámka
Podáváme s hovězím masem a houskovým knedlíkem nebo vařenými těstovinami. Použijeme hovězí vývar připravený s novým kořením a bobkovým listem.
Dá se říci, že stejnou omáčku vařila moje maminka. Tak jsem zase po létech vyzkoušela. Silný ochucený vývar vždy vařím do zásoby, skladuji v mrazničce. Tady bych jen dala trochu méně protlaku i toho vývaru. Ocet už nepřidávám a na jíšku používám řepkový olej. Nakonec se dá omáčka zjemnit troškou sladké smetany, já ve své kuchyni přidávám i špetku skořicového cukru, ale omáčku dělávám z drcených rajčat.