Mazanec z bílé mouky z domácí pekárny - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Mazanec z bílé mouky z domácí pekárny
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | zeleny |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (100%) |
ID receptu: | 47046 |
Ingredience
60 g | Cukr krupice |
20 g | Cukr vanilka |
20 g | Droždí |
15 g | Mandle |
80 g | Máslo čerstvé |
250 ml | Mléko polotučné |
500 g | Mouka polohrubá |
0,5 kávová lžička | Sůl |
3 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 76g |
---|---|
Cholesterol | 205,3mg |
Draslík | 209,2mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 16,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Droždí, Mandle, Sůl, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka polohrubá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Mazanec z bílé mouky z domácí pekárny postup přípravy receptu:
1 | Máslo rozpustíme v hrnku na mírném ohni. Mandle spaříme, oloupeme a nasekáme. Jeden žloutek rozšleháme. |
2 | Z domácí pekárny vyndáme pečicí formu. Do formy s nasazenými míchadly nalijeme mléko, přidáme žloutky a rozpuštěné máslo, přisypeme mouku. Doprostřed uděláme malý důlek a do něj rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy nasypeme sůl, do protějšího rohu smíchaný krupicový a vanilkový cukr. |
3 | Pokud se u pekárny doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí. |
4 | Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro míchání a kynutí těsta a pekárnu zapneme. V průběhu cyklu hnětení - míchání těsto zkontrolujeme a pokud je příliš husté, přilijeme mléko. Po ukončení programu pekárnu vypneme, vyjmeme z ní formu, těsto potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme nakrájenými mandlemi. |
5 | Nastavíme program pečení a světlou kůrku, a pekárnu opět zapneme. |
Poznámka
Místo čerstvého droždí můžeme použít 3,5 gramu droždí sušeného. V průběhu cyklu hnětení - míchání můžeme do těsta přidat rozinky. Některé pekárny nás na tuto možnost upozorní zvukovým signálem. Pokud jím nejsou vybaveny, pak rozinky přisypeme 5 minut před koncem cyklu. Doba přípravy těsta a pečení i názvy programů se mohou lišit podle typu domácí pekárny.
Ne vždy se všechno povede, podotýkám, že ne vinou receptu. Mám celkem novou pekárnu a ještě přesně nevím, kolik můžu na různé pečivo použít mouky, aby těsto "neuteklo"z nádoby. To se mi stalo i tentokrát, vykynulo až na víko a jelikož jsem v klasické troubě zrovna pekla něco jiného, překryla jsem povrch kouskem papíru na pečení a dopekla v pekárně. Občas jsem koukla jestli těsto nestéká dolů a tím, že jsem ze začátku pekárnu otvírala, i když krátce, přidala jsem o chvíli déle pečení. Jenže mazanec je už trochu připečenější. Háky jsem vyndala po posledním krátkém prohnětení, těsto jsem vyndala zpracovala do šišky a vložila do nádoby kynout. Po vykynutí potřela žloutkem + mandle a zapla pečení. Nádobu jsem raději nevytahovala, aby vykynuté těsto nekleslo. Žloutek by se mohl naředit nebo použít rozšlehané celé vejce. Sůl a cukr vmíchám do mouky už hned, na povrch jen rozdrobím droždí, po signálu jsem přidala 25 g rozinek. Máslo bylo rozpuštěné, ale vlahé. Musela jsem přidat cca 30 - 40 g mouky, jelikož těsto bylo dost řídké, ale vím, že to nejde přesně určit. Příště snížím množství mouky a určitě zase upeču, jako takový snídaňový mazanec.
Mazanec mně trochu klesl viz. foto, ale chuťově nebyl špatný. Nedávno jsem pekla mazanec v troubě a zdál se mi chuťově lepší. Ale u nás se sní všechno