Vánoční biskupský chlebíček - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vánoční biskupský chlebíček
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | ruda |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 56209 |
Kategorie: | Sladké chlebíčky |
Ingredience
20 g | Citronová kůra |
100 g | Čokoláda 70% kakao |
150 g | Cukr moučkový |
20 g | Cukr vanilka |
70 g | Kandované ovoce |
13 g | Kypřicí prášek do pečiva |
200 g | Máslo čerstvé |
70 ml | Mléko - podmáslí |
350 g | Mouka polohrubá |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hrubá |
40 g | Ořechy vlašské |
20 g | Pomerančová kůra |
60 g | Rozinky bílé |
50 ml | Rum |
1 polévková lžíce | Sádlo škvařené |
1 špetka | Sůl |
4 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 67g |
---|---|
Cholesterol | 152,7mg |
Draslík | 286,1mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 6,7mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 28,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Cukr moučkový, Kandované ovoce, Kypřicí prášek do pečiva, Ořechy vlašské, Pomerančová kůra, Rum, Sádlo škvařené, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Čokoláda 70% kakao, Cukr vanilka, Máslo čerstvé, Mléko - podmáslí, Mouka polohrubá, Mouka pšeničná hrubá, Rozinky bílé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Vánoční biskupský chlebíček postup přípravy receptu:
1 | Při pokojové teplotě změklé máslo nakrájíme na kousky do nádoby kuchyňského robotu. Přidáme špetku solí, vanilkový i moučkový cukr a utřeme do pěny. Postupně za stálého šlehání přidáváme vejce, nakonec vlijeme rum. |
2 | Prosátou mouku s kypřicím práškem dáme do misky. Dále v míchání pokračujeme ručně nebo dřevěnou vařečkou, abychom nepoškodili kandované ovoce. Do připravené mouky postupně vmícháme rozinky, citrónovou i pomerančovou kůru, na malé kousky pokrájené kandované ovoce, nasekané ořechy. Nakonec přilijeme podmáslí a dobře promícháme. Směs smícháme dohromady s máslovou pěnou. |
3 | Formu na pečení chlebíčku vymažeme sádlem, vysypeme hrubou moukou, naplníme formu připraveným těstem a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme při 160 stupních cca 45 - 50 minut. Upečený chlebíček po vytažení z trouby necháme mírně vychladnout ve formě. Poté ho vyklopíme a necháme dochladnout volně. |
4 | Čokoládu rozpustíme v teflonové pánvi, potřeme jí celý vychladlý chlebíček. Vložíme do lednice, aby čokoláda zatuhla. |
5 | Biskupský chlebíček krájíme na tenké plátky a podáváme. |
Poznámka
Servírujeme studené. Na přípravu biskupského chlebíčku je dobré všechny suroviny připravit alespoň hodinu před pečení. Suroviny musí mít pokojovou teplotu.
Velmi dobrý sváteční moučník, který nemusí být jenom na Vánoce. Recept perfektně sedí, vše se podařilo k plné spokojenosti. Chválím.