Babiččina velikonoční nádivka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Babiččina velikonoční nádivka
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 42215 |
Kategorie: | Nádivky |
Ingredience
2 špetka | Cukr krupice |
20 g | Droždí |
220 g | Klobása uzená |
70 g | Máslo čerstvé |
2,5 dl | Mléko plnotučné |
300 g | Mouka polohrubá |
2 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
1 kávová lžička | Sůl |
170 g | Uzené maso vařené |
4 ks | Vaječný žloutek slepičí |
4 ks | Vejce slepičí |
4 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 52g |
---|---|
Cholesterol | 514,2mg |
Draslík | 256,0mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 2,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 327,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Droždí, Olej slunečnicový, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Klobása uzená, Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mouka polohrubá, Uzené maso vařené mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Babiččina velikonoční nádivka postup přípravy receptu:
1 | Vejce dáme do rendlíku, zalijeme 2-4 dl vody a uvaříme natvrdo. Vychlazená vejce oloupeme a nakrájíme na plátky. |
2 | Zapékací mísu vymažeme 2 lžícemi oleje. Uzené vařené maso nakrájíme na plátky, klobásu nakrájíme na kolečka. Na dno pekáčku střídavě poklademe plátky vajec, masa a klobásy. |
3 | Do mísy nasypeme polohrubou mouku, uděláme do ni důlek a do něj rozdrobíme kvasnice. Posypeme je 2 špetkami cukru, zalijeme 2.5 dl vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Když kvásek vzejde, přidáme do mouky 4 žloutky, 70 g rozehřátého vlažného másla, 0.5-1 lžičky soli a těsto dobře propracujeme. Pak ho nalijeme do pekáčku na připravené ingredience a necháme vykynout. |
4 | Když nám těsto vykynulo, potřeme ho rozšlehaným osoleným vejcem a pečeme v předehřáté troubě na 190 °C přibližně 30-35 minut dozlatova. |
5 | Upečenou nádivku necháme vychladnout, potom ji vyklopíme na mísu s lněným ubrouskem a servírujeme. |