Velikonoční vaječná hrudka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 20 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Velikonoční vaječná hrudka
Velikonoční vaječná hrudka
Celkový čas: | 20 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 5 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 42252 |
Kategorie: | Studené předkrmy |
Ingredience
70 g | Křen |
1 l | Mléko plnotučné |
2 špetka | Muškátový oříšek |
2 špetka | Nové koření mleté |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
2,5 dl | Smetana ke šlehání 30% |
2 kávová lžička | Sůl |
10 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 3g |
---|---|
Cholesterol | 510,7mg |
Draslík | 231,2mg |
Vláknina | 1g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 21,3mg |
Vitamín E | 1,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1g |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Křen, Muškátový oříšek, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko plnotučné, Nové koření mleté, Pepř černý mletý, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Smetana ke šlehání 30% nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Velikonoční vaječná hrudka postup přípravy receptu:
1 | Do mísy rozklepneme 10 vajec, přidáme 1 l mléka, podle chuti sůl (asi 1.5 lžičky), pepř, muškátový oříšek, nové koření a vejce vidličkou rozšleháme. |
2 | Omyjeme petrželku, velmi drobně ji pokrájíme. Smetanu vyšleháme na hustou šlehačku. Křen oloupeme, omyjeme a nastrouháme. Přimícháme ho do šlehačky. |
3 | Mléko s vejci za stálého míchání přivedeme k varu. Stále mícháme, až se nám vejce vysráží. Před dokončením přimícháme petrželku. |
4 | Hrnec odstavíme. Do síta vložíme velkou gázu a obsah přecedíme přes gázu, kterou pak svážeme a necháme okapat. Když vaječná hrudka vychladne, vyjmeme ji z gázy a pokrájíme na plátky. |
5 | Porce ozdobíme křenovou šlehačkou a servírujeme. |