Kopřivová roláda se sýrovým krémem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kopřivová roláda se sýrovým krémem
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 43446 |
Kategorie: | Předkrmy |
Ingredience
Krém | |
---|---|
3 špetka | Pepř bílý |
1 polévková lžíce | Řeřicha |
1 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
0,5 kávová lžička | Sůl |
200 g | Sýr Almette |
2 polévková lžíce | Sýr Čedar |
100 g | Sýr smetanový tavený 45% |
Bešamel | |
50 g | Máslo čerstvé |
5 dl | Mléko plnotučné |
50 g | Mouka polohrubá |
1 špetka | Muškátový oříšek |
1 špetka | Sůl |
2 špetka | Zázvor mletý |
Roláda | |
500 g | Kopřiva |
1 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
0,5 kávová lžička | Sůl |
3 ks | Vejce slepičí |
3 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 19g |
---|---|
Cholesterol | 245,3mg |
Draslík | 499,9mg |
Vláknina | 18g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,2mg |
Vitamín E | 1,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 791,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Pepř bílý, Řeřicha, Sůl, Sýr Čedar, Muškátový oříšek, Sůl, Zázvor mletý, Kopřiva, Olej slunečnicový, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Smetana 33% (šlehačka), Sýr Almette, Sýr smetanový tavený 45%, Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mouka polohrubá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Kopřivová roláda se sýrovým krémem postup přípravy receptu:
1 | Do mísy vložíme smetanový sýr Almette, tavený sýr, jemně nastrouhaný tvrdý sýr, sůl, čerstvě pomletý pepř a vše vyšleháme do lehkého krému. Omyjeme řeřichu a drobně ji pokrájíme. Smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku a zapracujeme ji do krému spolu s řeřichou. Krém zakryjeme a vložíme alespoň na 30 minut do chladničky. |
2 | Na roládu si nejdříve připravíme bešamel: v rendlíku rozehřejeme máslo a za stálého míchání přidáváme polohrubou mouku. Umícháme světlou jíšku, zředíme ji 3-5 dl mléka a za občasného míchání povaříme do zhoustnutí. Ochutíme solí, zázvorem, muškátovým oříškem a ještě 2 minuty povaříme. Bešamel by měl být hustý. |
3 | Listy jarní mladé kopřivy omyjeme, dáme je do hrnce s 3 litry vařící vody. Spaříme je asi 30 sekund, scedíme je, necháme okapat, pak je posekáme nadrobno - na kaši, kterou smícháme s bešamelem a 3 žloutky. Směs dobře promícháme. |
4 | Zapracujeme sníh z bílků a vzniklé těsto vylijeme na plech s pečícím papírem, který jsme potřeli olejem. |
5 | Těsto vložíme do předehřáté trouby na 190°C a pečeme přibližně 12-15 minut. Do kopřivové piškotového těsta píchneme špejlí, aby jsme zjistili, zda je piškot upečený - nesmí lepit. |
6 | Piškot s plechem vyjmeme, zakryjeme druhým pečícím papírem a opatrně překlopíme na čistý papír, ten první odloupneme. |
7 | Horký piškot s papírem zavineme do rolády, kterou necháme zavinutou asi 3 minuty, pak ji rozbalíme a naplníme krémem. |