Symbolika barev na vajíčkách a stuhách pomlázek
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Obrázek

Základní symboly Velikonoc jsou vajíčka a pomlázka. Víte o tom, že barvy vajíček a stuh na pomlázce mají svůj význam? Než se vydáte na koledu, měli byste vědět, co která barva znamená!  

Vajíčka k Velikonocům patří od velmi dávných dob. Původně se jen barvila, postupem času se začala různě zdobit a v současné době jsou některá téměř uměleckým dílem…Jejich malování a zdobení ale nemá nic společného s křesťanskými tradicemi, protože se barvila už dávno před tím, než se velikonoční svátky staly církevními.

Obrázek

Historie barvení vajíček

Původní důvod barvení vajíček byl pouze praktický. V době dlouhého půstu se totiž nesmělo jíst maso, mléčné výrobky a také vajíčka, jenže slepice v této době opět po zimě začínají snášet a tak bylo nutné vyřešit, co s vajíčky udělat. Řešení bylo poměrně jednoduché – vajíčka se uvařila, protože pak mají mnohem delší trvanlivost. Uvařená bylo ale ještě nutné nějak odlišit podle doby jejich snůšky a také od čerstvých, a k tomu posloužilo barvení. Barvy se samozřejmě získávaly z přírodních zdrojů – odvarů cibule, červené řepy, obilí, mrkve…Vajíček se ale za období půstu většinou nashromáždilo větší množství a tak se začala rozdávat na Velikonoční pondělí koledníkům.

Význam barev

K barvení vajíček se používala různá přírodní barviva. Nejdříve to byla pouze barva červená, pak se začaly přidávat další a nakonec se většině barev postupně přiřadil i nějaký symbolický význam. V současné době se vajíčka barví průmyslově vyráběnými speciálními barvami, ale jejich význam zůstává stejný.

Koledník podle barvy vajíčka vlastně okamžitě poznal, jak na tom s kterou dívkou je a podle toho se mohl přizpůsobit třeba už na večerní taneční zábavě.

Obrázek  - Červená vajíčka znamenají lásku a náklonnost, dívky je dávají jen svému milému.

Obrázek  - Světle zelená barva naznačuje sympatie.

Obrázek  - Tmavě zelená symbolizuje oblíbenost

Obrázek  - Modrá   fialová velikonoční vajíčka jsou naděje.

Obrázek  - Žlutá znamená odmítnutí.

Obrázek  - Hnědá nebo černá barva zatím žádný význam nemá.

Stejný význam mají i barvy stuh, které dívky vážou při koledě na pomlázku. Chlapec pak tyto stuhy může dát třeba své sestře, která je použije o Velikonocích v dalším roce, případně je mohou dívkám na taneční zábavě vrátit. Počet stuh na pomlázce také poměrně jednoznačně ukazoval, jak moc je koledník úspěšný a kolik stavení navštívil.

Obrázek

Až se tedy letos vydáte na koledu, pečlivě si všímejte, jakou barvu bude vajíčko nebo stuha mít. Samozřejmě se může stát, že mnozí tento význam velikonočních barev neznají a pokud se chcete vyhnout případné zklamání, není nic jednoduššího, než je upozornit na tento článek…

Přejeme vám úspěšnou koledu a vajíčka i stuhy, které dostanete, aby byly jen v barvách podle vašich představ.  

 

 

Komentáře

TOPlist