Velikonoční hodování
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Obrázek

Vajíčka,  mazanec, beránek i nádivky patří k Velikonočním svátkům stejně jako třeba pomlázka. Tradičních velikonočních jídel je ale mnohem víc.

Přípravy na Velikonoce správně začínají po čtyřicetidenním postním období, které letos končí takzvanou Škaredou středou 23. března. Po ní přichází Zelený čtvrtek, Velký pátek, Bílá sobota a Boží hod velikonoční, a pak tolik očekávané Velikonoční pondělí. Pro všechny tyto dny měli lidé v minulosti přesně určená jídla.

Velikonočního období a tradiční jídla

Škaredá středa má vliv i na jídlo, které by mělo vypadat jako nepovedené a být dokonce i nevzhledné. Většinou se v tento den pekly různé placky nebo bramboráky, které se při smažení a opékání při otáčení úmyslně potrhaly a tak vznikaly známé trhance.

Zelený čtvrtek je podle tradice ve znamení jarní zeleně a luštěnin. Připravovala se jídla z mladých kopřiv nebo petržele, pekly se škvarkové placky a různé preclíky. Mezi oblíbená jídla patřil třeba kočičí tanec, Šumajstr nebo Pučálka. Z čeho se tato jídla připravují se dočtete v další části článku.

Velký pátek byl obvykle postní, v některých krajích se půst dodržoval velmi přísně a mohl se narušit pouze jídlem z ryb. Když si někde rybí maso nemohli dovolit, pekli místo ní bramborové těsto ve formě, která měla podobu ryby. Na Velký pátek se také připravovalo jen jedno jediné jídlo - nejčastěji hustá polévka z kysaného zelí a brambor. Připravoval se také špenát, hrách, jáhly, čočka nebo sladké knedlíky se sušeným ovocem, tedy jídla z potravin, které byly v každé domácnosti.

Bílá sobota už byla z pohledu hodování mnohem veselejší. Pekly se mazance, bochánky a věnce, které ale v minulosti nesladili cukrem. Většinou se používala sladká smetana, v některých krajích se mazanec plnil tvarohem nebo se namáčel do vína. Další tradičním velikonočním jídlem byly pečené Jidáše a jako hlavní chod se v sobotu podávala nádivka, které se říkalo také třeba sekanina, sekanice nebo snítek.

Boží hod velikonoční - neděle je dnem, kdy se ještě upečou klasické buchty z kynutého těsta a také tradiční beránek, připravovalo se ale i maso. Hostina podle tradice začínala masovým vývarem a pak se podávalo různě upravené, většinou ovšem pečené, jehněčí, telecí nebo kůzlečí maso. Na slavnostně prostřeném stole ale nikdy nesměl chybět beránek – pokud nebyl opravdový z masa, musel být alespoň upečený ze sladkého těsta.

Velikonoční pondělí je tradičně ve znamení vajíček. Vajíčka jako symbol nového života jsou součástí mnoha velikonočních jídel. Připravují se smažená i různě plněná, dělají se z nich pomazánky, přidávají se do omáček a samozřejmě nesmí chybět ve velikonoční nádivce.  

Obrázek

Nádivka, mazanec, beránek, Jidáše, Pučálka a další velikonoční lahůdky

Tradiční velikonoční jídla představují pro většinu z nás vajíčka, pečený beránek, mazanec nebo nádivka. Jídel, která k svátkům jara patří, je ale mnohem víc. Je až obdivuhodné, co všechno v minulosti naši předci v kuchyni ze svých i velmi skromných zásob dokázali připravit a dokonce to bylo většinou i velmi zdravé! Inspirujte se v minulosti a připravte si letos trochu jiné velikonoční menu.

Pučálka – vyklíčený hrách, který se prudce opeče na rozpáleném másle a pak opepří a osolí. Může se také připravit tzv. na sladko s rozinkami, případně s medem a skořicí.

Pražmo – naklíčená obilná zrna, která se stejně jako hrách u Pučálky prudce osmaží na másle a pak ochutí.

Kočičí tanec – zapečená směs uvařené čočky a krup, která se ochutí česnekem, osmahnutou jemně nasekanou cibulí a majoránkou.

Šumajstr – zapečené vařené fazole a kroupy, ochucené česnekem, majoránkou a osmaženou cibulí.

Klobásníky – v minulosti klobása, zabalená a upečená v těstíčku, později se místo klobásy začalo používat i ochucené mleté maso. Vhodným těstem je například listové.

Velikonoční mazanec – bochánek, případně věnec z těsta kynutého těsta a velikonoční beránek z třeného nebo piškotového těsta o Velikonocích také nesmí chybět. Upéct si ale můžete třeba Jidáše nebo ptáčky.

Jidáše se připravují z kynutého těsta, správně by měly mít tvar splétaného provazu, pečou se ale i jako malé houstičky a většinou jsou posypané nasekanými mandlemi. Jedí se polité medem. Originální recept na Jidáše najdete na konci tohoto článku.

Ptáčci jsou také z kynutého těsta. Nejprve se vyválí tenké válečky, udělá se z nich uzel, delší část se zploští a ozdobí rozinkou. Těsto by mělo mít podobu ptáčka, část s rozinkou představuje jeho hlavičku.

Velikonoční nádivka je dalším tradičním jídlem a říká se jí také třeba hlavička, sekanice, sekanina nebo velikonoční snítek. V nádivce by neměla chybět vajíčka, ale také něco zeleného. Nejčastěji se v současnosti používá nať petrželky, ale vynikající jsou i mladé kopřivy, vyzkoušet můžete třeba i bazalku a jiné bylinky. Zelené natě můžete využít i k ochucení pomazánek, polévek nebo zapékaných jídel.  Pokud chcete, aby nádivka obsahovala co nejméně tuku, použijte libové maso – velmi chutná je nádivka s uzeným kuřecím. Do nádivky můžete v podstatě zamíchat cokoliv, záleží jen na vaší chuti, fantazii a možnostech.

Velikonoční recepty - tuzemské i zahraniční

Obrázek

Objevili jsme několik velmi zajímavých receptů na velikonoční jídla z různých oblastí naší země ale i ze zahraničí. Třeba zaujmou i vás...

Valašská velikonoční pečeně

Suroviny

  • 1 kilogram vepřové pečeně
  • 250 gramů uzeného masa
  • 1 cibule
  • 2 rajčata
  • 1 paprika
  • 0,5 kilogramu vařených brambor
  • 150 gramů sýru Eidam
  • olej
  • nať petrželky
  • pepř a sůl

Postup:

Vepřové maso nakrájíte na plátky, které naklepete, opepříte a osolíte. Uzené maso se nakrájí na kostičky. Cibuli oloupete a nasekáte najemno, na malé kousky nakrájíte papriku bez jádřince a rajčata. Jemně nasekáte i omytou nať petrželky. Vařené brambory nakrájíte na plátky. Sýr nastrouháte.

V pánvi rozehřejete olej, krátce na něm opečete plátky vepřového masa a přendáte je do zapékací mísy. Na zbylém oleji mírně osmažíte nakrájenou cibulku, pak přidáte kostky uzeného masa, nakrájená rajčata, papriku a petrželku. Vše podlijete a necháte chvíli dusit. Směsí z pánve přelijete plátky vepřového v zapékací míse, pak vše pokryjete plátky brambor, posypete nastrouhaným sýrem a necháte v troubě zapéct.

TIP: Místo natě petrželky můžete použít mladé kopřivy nebo různé bylinky.

Horácká drštička

Suroviny

  • 1 kilogram syrových brambor
  • 1 kilogram vařených brambor
  • 250 gramů škvarků
  • 100 gramů krupice
  • 2 vejce
  • 3 stroužky česneku
  • majoránka
  • kmín
  • pepř a sůl

Postup:

Syrové i vařené brambory nastrouháte, přimícháte k nim krupici, vajíčka, škvarky a prolisovaný česnek. Směs dochutíte majoránkou, kmínem, pepřem a solí a v zapékací míse nebo pekáči ji pečete v troubě, dokud nemá zlatavý povrch.  

Francouzský velikonoční salát

Suroviny

  • 100 gramů brambor
  • 100 gramů mrkve
  • 50 gramů celeru
  • 50 gramů nakládaných okurek
  • 25 gramů sterilovaného hrášku
  • 100 gramů majonézy
  • 2 jablka
  • hořčice
  • pažitka
  • ocet
  • cukr
  • pepř a sůl

Postup:

Důkladně omyté brambory uvaříte ve slupce do měkka, pak je ochladíte pod studenou vodou a oloupete. Mrkev a celer se uvaří do měkka samostatně v mírně osolené vodě a pak nechají v sítu okapat. Omytá jablka zbavíte jádřince.

Uvařené brambory, mrkev, celer, jablka a okurky nakrájíte na kostičky, dáte je do mísy a přidáte k nim okapaný hrášek. V druhé misce smícháte majonézu, hořčici, ocet, cukr, pepř a sůl podle své chuti. Směs necháte chvíli odležet a pak ji přimícháte k bramborám a zelenině, nakonec ještě přidáte jemně nasekanou pažitku.

TIP: místo pažitky se mohou použít různé bylinky a samozřejmě i mladé kopřivy. 

Tradiční velikonoční Jidáše

Suroviny

  • 500 gramů polohrubé mouky
  • 100 gramů másla
  • 2,5 decilitru mléka
  • 50 gramů droždí
  • 100 gramů moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • sůl
  • mandle na posypání – jemně nasekané

Postup:

V misce smícháte droždí se lžící cukru, přidáte trochu vlažného mléka a mouku a na teplém místě necháte vzejít kvásek. Vajíčka rozklepnete a oddělíte žloutky od bílků.

Ve větší míse smícháte mouku, máslo, cukr, vanilkový cukr a žloutky, přidáte vzešlý kvásek a vypracujete vláčné těsto. Posypete ho mouku, přikryjete utěrkou a necháte ho na teplém místě kynout, dokud nemá dvojnásobný objem. Vykynuté těsto rozválíte na pracovní ploše, posypané moukou a vykrájíte z něj kolečka. Ta pak přendáte na pečící papír na plechu, necháte je ještě chvíli nakynout a pak na nich rádýlkem uděláte rýhy. V misce rozšleháte bílky s trochou mléka, kolečka s nimi potřete a posypete je jemně nasekanými mandlemi. Jidáše pečete v předehřáté troubě do zlatova.

TIP: Podávejte co nejvíce čerstvé s medem.

Přejeme vám veselé a „chutné“ Velikonoce.

 

Komentáře

TOPlist