Velikonoční babiččin věnec - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Velikonoční babiččin věnec
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | brousek |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 2572 |
Ingredience
1 špetka | Citronová kůra |
50 g | Cukr krupice |
1 balení | Droždí sušené |
1 ks | Hrozinky |
100 g | Máslo čerstvé |
200 ml | Mléko polotučné |
300 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Sůl |
3 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 13g |
---|---|
Cholesterol | 125,1mg |
Draslík | 86,0mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 129,9mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,4mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 12,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Cukr krupice, Droždí sušené, Hrozinky, Sůl, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Velikonoční babiččin věnec postup přípravy receptu:
1 | Mouku smícháme s droždím, špetkou soli, změklým máslem a ostatními surovinami. Přilijeme vlažné mléko podle potřeby (asi 200ml). |
2 | Propracujeme těsto a necháme je vykynout. |
3 | Těsto rozdělíme na dva velké díly a jeden malý. Větší části spleteme, konce přitiskneme k sobě. |
4 | Z menšího dílu vytvoříme čtyři tenčí válečky. |
5 | Z každého uděláme uzel a všechny přitiskneme na hotový věnec. |
6 | Věnec potřeme rozšlehaným žloutkem s trochou mléka a pečeme ve středně vyhřáté troubě. |
S těstem se výborně pracovalo, díky sušenému droždí vykynulo mnohem rychleji než při použití čerstvého. Upečený věnec je výborný i druhý den, nepřeslazený, kdo nemá rád rozinky, může použít jiné sušené ovoce.